Jídlo k životu patří. Někoho vaření baví, pro jiného je to otravná nutnost. Abyste v kuchyni nestrávili víc času, než je nutné, jsou na trhu k dostání velmi užiteční pomocníci. Mezi ně patří i kuchyňské roboty.

Kuchyňský robot je všestranný pomocník

Ušetří vám tolik času i práce, že se z něj brzy stane nejen nepostradatelný pomocník, ale dokonce vaše pravá ruka. Jakmile si kuchyňský robot jednou pořídíte, už si život v kuchyni bez něj nedovedete představit. Co všechno kuchyňský robot umí a jak ho vybrat?

Sice není nejlevnější, když ho ale dobře vyberete, jde o skvělou investici

Pod pojmem kuchyňský robot si už dnes jen málokdo představí mixér. Dneska je robot všestranným pomocníkem, který uhněte nebo vyšlehá těsto, namele maso, připraví koktejl, některé dokonce pomohou s domácími těstovinami. Kdo by si to před pár lety byl pomyslel?

Než se tedy vydáte do obchodu, zamyslete se nad tím, s čím vším by vám robot mohl pomoci a co od něj očekáváte.

  • Jak často ho budete používat?
  • K čemu všemu ho budete využívat?
  • Kolik surovin se do mísy musí vejít?
  • Bude stát na kuchyňské lince, nebo ho budete po každém použití uklízet?
  • Jaké nástavce k němu potřebujete?

Mleté masoZdroj: Redakce

Víte, že můžete vybírat hned z několika typů kuchyňských robotů?

  • Roboty s planetárním mícháním, které jsou určené hlavně pro hnětení, míchání a šlehání, ale mají i hromadu dalších nástavců.
  • Food procesory, kdy v nádobě najdete pohyblivou osu a robot je určený hlavně k strouhání a krouhání.
  • Obyčejná krouhadla a strouhadla na potraviny
  • Tyčové mixéry
  • Ruční šlehače

Na co se při výběru kuchyňského robota zaměřit?

Kuchyňský robot v sobě kombinuje hned několik spotřebičů. Jeho výběr tak nemusí být tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát.

Základní funkce

Každý kuchyňský robot by měl uhníst těsto, míchat, strouhat, šlehat i mixovat. Kdo má ale rád třeba čerstvě vylisovanou šťávu z ovoce, ten ocení v základní výbavě i odšťavňovač.

Náš tip: Skvělou volbou jsou kuchyňské roboty, ke kterým můžete další nástavce dokupovat.

Velikost

I na ní záleží. Budete mít robot kam uklidit? Nebude vám na lince zabírat příliš mnoho místa?

Ušlehaný sníhZdroj: Redakce

Provedení

Chcete kuchyňský robot se sklopným ramenem doplněným o nástavec pro další nástroje, nebo robot s pohonem ze spodu (food procesor), kde jsou metly umístěny v nádobě?

Příkon a výkon

Čím vyšší má robot příkon, tím větší je jeho výkon. Standardem by měl být příkon 500 W, ideální je 1000 W. Takový robot vám těsto uhněte jedna báseň.

Víte, že kuchyňské roboty s příkonem 1500 W jsou považovány za profesionální zařízení, která ale najdou uplatnění i v rodinách? Takové spotřebiče jsou o něco dražší, na druhou stranu toho víc zvládnout. Abyste za ně ale neplatili víc než musíte, je dobré porovnat cenu napříč jednotlivými obchody na našem trhu.

Délka přívodního kabelu

Maličkost, ale velmi podstatná. Délu přívodního kabelu vybírejte podle toho, kam chcete kuchyňský robot umístit a jak daleko je od tohoto místa zásuvka.